Geyik domuzu Endonezya çevresindeki adalar asıllı domuza benzer hayvanlardır. ‘Babyrousa’ soyunun tek türü…Babirussa babyrussa, gerçek bir domuz sayılmamaktadır. Öyle iken geyik ailesinden değil, gene de domuz ailesindendir.
Bu garip görünüşlü ve sevimsiz hayvan hemen hemen tamamıyla tüysüzdür. Çıplak gri derisi kırış kırıştır. Hayvanın vücudu kama denilen biçimdedir, fakat bu, o biçim. hayvanlardaki gibi baştan arkaya doğru inceleceğine, yüksek kaba etlerinden alçak omuzlarına ve ufak sayılabilecek sivri kafasına doğru incelmeye devam eder.
Babirussa’nın en dikkate değer özelliği 42-43 santim uzunluğunda olabilen garip biçimli kesici dişleridir. Bu dişler babirussa’nın erkeğinde, domuzların çoğunluğunda olduğu gibi dışarıya uzayacak yerde, dikey olarak yükselerek üst dudak derisini delmekte, sonra da gösterişli bîr kavisle arkaya dönmektedir. Uçlarının, hayvanın alınma değdiği dahi görülmüştür. Alt kesici dişler daha kısa ve daha incedir. Bu acayip dişler babirussa’ya yararlı olmadıklarına göre, tabiatın bir oyunu olsa gerektir.
Babirussa, öbür yaban domuzlarının âdetlerini paylaşan bir sürü hayvanıdır. Cengel ormanlarında ve başka ormanlık arazide suya yakın yerlerde yaşar. Usta bir yüzücüdür. Omuz hizasında 60 santim boyunda ve 60 – 65 kilo ağırlığında olabilen bu yaban domuzu, yerli kabileler tarafından kısa zamanda evcilleştirilebilmektedir.
Uzun bacaklı, esmer ya da külrengi derisinin üstünde açık renk şeritler bulunan, domuza benzer bir memeli. Üst köpekdişleri yukarıya doğru kıvrılmıştır. Çinhindi’nde, Cava’da, Sumatra ve civar adalarındaki nemli ormanlarda yaşar.
